Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki is Gorgó?kicsim.jpg

 

  Gorgó egy 165 cm marmagass sárga magyar félvér herélt. Komárom megyében született 1999. április 9-én, anyja egy Kese nevű 1994-es kanca, sárga színű, apja Zemplén. 
  Származása röviden, tömören: Gorgóban mind anyai és apai vonalon megtalálható Kemál xx (angol tv. ugróló) Kemálon kívül még néhány angol telivér, Furioso North Starral és sportló felmenőkkel rendelkezik, így ő egy sportfélvér jellegű ló magas telivér hányaddal, nagyon szép száraz, egyenes fejjel, de egy telivérnél jóval zsufább, erősebb alkattal.
  Vérméseklete leginkább szangvinikus (élénk), ami az egyik legjobb típus szerintem, mert kellően figyelmes, gyorsan reagáló, élénk, hamar megtanul jót és rosszat is egyaránt, de nem féktelen, vagy ingerlékeny, általában jól kezelhető, figyelmes.


cats-vert.jpg

 

Gorgót talán azért szeretem a legjobban, mert nem az a ló, aki mindenkinek behódol, vagy állandóan szót fogad, ha kikötik ott marad és nem moccan. Nem!
  Az idegenekkel nem jópofizik (de az ételt persze rögtön elfogadja). Ha új lovas ül rá, azt először teszteli - nem dobja le, vagy ugrál, de nem megy arra amerre kérik, inkább pont ellentétes irányba fordul és csak akkor fogad szót, ha kellően határozott a rajta ülő. Újabban kezd nagyon-nagyon egygazdássá válni, mert rajtam kívül nem igazán lovagolják, így egyre kelletlenebb, ha nem én ülök rá (még nem döntöttem el, hogy ez baj-e).
  Ha kikötöm lepucolni nem áll, mint a cövek, hanem vagy rángatja a vezetőszárt és gondolkodik mit kell meghúzni a biztonsági csomón, hogy kioldjon (2x már rájött), vagy vakargat, húzkodja a dzsekit és piszkál (néha megszidom, mert elég idegesítő).
  Azt hiszem mindennél jobban szeret enni, mindig úgy zabál, mintha egy hete éheztetnénk, pedig nagyon jól van tartva. Reggel lábát emelgetve köszönti a lovászt és ő a leggyorsabb, aki megeszi a szénát. Délben türelmetlenül toporog, nézeget, fújtat, höhög a lucernáért és ha a lovász már tolja a kocsit felé, idegesen kíséri és kapál. Este nagy sebességgel forog a bookszában, mikor meghallja az etetővödör hangját mindaddig, amíg ki nem osztják neki az ennivalót. Én is viszek neki mindig gyümölcsöt egy piros etetőkosárban, amit nagyon szeret, mert már tudja, abban finomságok vannak. A kockacukor pedig a legnagyobb kedvence, ami talán azért van, mert ritkán kap.
  Lustálkodni is szeret mióta külön karámban van tartva. Mikor délelőtt a lovardában oktatok, mindig figyelem őt. Ha napsütéses idő van úgy 9-fél 10 körül megkeresi a legpuhább helyet és lefekszik sziesztázni, néha úgy elalszik, hogy félig nyitott szemmel, kiterülve horkol és csak nagy sokára tér magához. Ez utóbbi eléggé ijesztő látvány :Ddsc00757.jpg
  Részben én tehetek róla, de utálja a szürke lovakat. Ez azzóta van, mióta egyszer egy általam nem kedvelt szürke lóval lovagoltak benn a pályán, mikor mi is lovagoltunk, s észrevettem, hogy Gorgó picit sunyít rá, és megdicsértem érte. Aznap úgy 3x megdicsértem, utána pedig már vicsorgott is és azzóta ha szürke ló van a közelében sunyít, vicsorog. :D De valljuk be, okos ló, hogy így megtanulta.
  Minden ló ijedős és ez alól Ő sem kivétel, úgy közepes ijedősnek osztályoznám. A különös dolgoktól (pl. piros babakocsi, vagy nagy szalag) simán megijed, de néha ennél kisebb dolog is elég. Ilyenkor egyhelyben ugrál és forog, én úgy hívom vágtapiruettezik ijedtében, de persze ez nem teljesen az. Rendszerint ha előrelovagolom túlteszi magát a dolgon és rájön, ha gazdi nem fél, neki sem kell.
  Még sorolhatnék száz ilyen kis dolgot, de azt hiszem a legjobbakat már említettem. Summa summárum van egyénisége.